PCO / PCOS-venlig prævention, der passer til dit hormonsystem

Selvom p-piller nok er den mest effektive og nemmeste prævention, der findes, er det ikke særlig godt til dig, der har planer om at blive gravid i fremtiden. 

Den lille p-pille, du dagligt indtager, sætter nemlig dit hormonsystem i dvale ved at tilføre kunstigt progesteron og østrogen til kroppen. Mange kvinder vil opleve, når de stopper på p-piller, at det tager lang tid for deres krop at komme tilbage til en normal cyklus igen. For nogle kan det tage flere år før de igen får en naturlig menstruation, og det er lang tid at vente, hvis man gerne vil blive gravid. Hvis man har PCO / PCOS og dermed allerede har ubalance i hormonerne, kan p-piller ikke anbefales.

Heldigvis er der andre former for prævention end p-piller. 

Temperaturmetoden

Med temperaturmetoden skal du hver morgen måle din temperatur, som du registrerer evt. på appen Natural Cycles. På den måde kan du nemt registrere dine daglige temperaturmålinger, så du kan sammenligne ændringerne fra dag til dag.

Kropstemperaturen ændres gennem menstruationscyklussen. Omkring ægløsningstidspunktet vil temperaturen stige – og i den periode skal du enten bruge prævention, eller lade helt være med at dyrke sex. 

Det er vigtigt, at du har målt temperaturen gennem en hel cyklus inden du går i gang med at benytte dig af metoden, så du ved, hvilken temperatur din krop normalt har.

Der er mange delte meninger om temperaturmetoden. Nogle mener at det er en usikker metode, da der er flere faktorer der kan give udsving i din temperatur. Hvis du f.eks har influenza eller hvis du har drukket alkohol dagen inden, kan det naturligvis ændre din temperatur. 

Derudover er det en relativ tidskrævende metode, da det kræver, at man hver morgen tager sin temperatur og registrerer det i en app. 

Når det er sagt, så er temperaturmetoden en god måde at lære din cyklus bedre at kende og blive klogere på de forandringer kroppen går igennem. Det kan være meget rart at vide hvorfor du eks. er træt, har ondt i hovedet, får uren hud osv.

Pessar

En anden form for prævention er pessaren. En pessar fungerer ved at lægge sig som en skål foran livmoderhalsen og på den måde forhindre sædceller i at trænge op i livmoderen. Pessaren anvendes sammen med en sæddræbende gel, der forhindrer sædcellerne i at bevæge sig. Den sættes op i livmoderen inden samleje og tages først ud igen 6 timer efter. 

Køb Caya pesar her

Caya pessar er designet så den passer til alle. Du behøver derfor ikke at få taget mål af din læge inden.

Cay og CayaGel giver tilsammen 97% sikkerhed, så det er altså en ret sikker metode. Den eneste ulempe er, at du skal til at tage en pessar op hver gang du skal have sex, og det kan godt være lidt for besværligt for nogle.

Hvis du ikke har en fast partner er kondom den eneste rigtige prævention, da det – som det eneste – beskytter mod kønssygdomme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *